Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ взе първа награда в най-престижното състезание по международно право в света – Phillip C. Jessup Moot Court Competition 2020 г. Ние сме горди от факта, че Доника Ставрева, един от участници в отбора на Софийския университет взел участие на финалите е част и от нашия екип!

Отборът в състав Иван Иванов, Ива Белчева, Мирослав Йонов и Доника Ставрева, с треньори Валери Благоев и Сибел Хасан, се нареди на 4-то място в общото класиране за писмени защити в конкуренция с повече от 750 университети от цял свят. А специално ответниците, Доника Ставрева и Мирослав Йонов, получиха изключителното отличие като спечелиха наградата за най-добра писмена защита на ответник Richard R. Baxter, която награда се дава след проверка на мемориалите от повече от 15 независими съдии.

Състезанието, кръстено на знаменития съдия към Международния съд Филип Джесъп, възниква през 1960 година в Харвард. През годините придобива глобална популярност – към момента в „Джесъп“ се състезават най-престижните университети в цял свят. В галерията на победителите са университети като Оксфорд, Кеймбридж, Сорбоната, Джорджтаун, Колумбийският университет и други. България участва в „Джесъп“ от 1984 година, а тазгодишното представяне е несъмнено е едно от най-успешните.

Състезанието по право за студенти представлява симулация на процес пред Международния съд. Всяка година през месец септември излиза казус, провокиран от актуални теми от “сивата зона“ на международното право, по които участниците спорят от позициите на ищец и ответник. Тази година казусът постави акцент върху използването на автономни оръжия без човешки контрол по време на война, държавна приемственост и наказателна отговорност на държавни ръководители за военни престъпления.

Участието на отборите се състои от два етапа – писмени защити и устни пледоарии. Въпреки че тази година устният кръг беше отменен поради пандемията на CoViD-19, оценяването на писмените защити се състоя и то триумфално за българските студенти, които безапелационно завоюваха челните позиции във всички категории. Писмените защити се предават до средата на януари, след близо 4-месечен труд, а устните пледоарии, които са същината на състезанието, стандартно се се провеждат през април във Вашингтон. И въпреки че студентите не успяха да премерят сили на устните кръгове, усилията им бяха възнаградени с първата награда за писмени защити на ответник! За последен път тази награда беше спечелена от български университет през 2014 г., когато отборът на УНСС успя да грабне престижното отличие.

Пожелаваме много успехи на призьорите в професионалното им развитие като юристи!

Публикувано на: 26/04/2020

адв. Димитър Петров

Адвокат Димитър Петров е практикуващ адвокат от 2016 г. и има дългогодишен опит като правен консултант в няколко големи търговски дружества. Специализирал е в сферата на гражданското и административното право. Тясна специализация в успешни съдебни производства срещу монополистите в сферaта на комуналните услуги. Докторант в катедра „Обща теория на правото” към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Настоящата статия не представлява правен съвет и цели единствено да запознае читателите с техните права по темата. За повече информация по горните въпроси или при нужда от консултация, може да свържете се с нас на тел. +359 883 333 797 или чрез някои от другите канали за връзка с Адвокатско дружество „Георгиев и Петров“.