През изминалия уикенд в Съдебната палата в София се проведе юбилейното десето издание на националните кръгове на „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition“ – най-голямото състезание по международно публично право в света.

Победител в националните кръгове на Jessup стана отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Изключително сме горди, че един от участниците е част от екипа на „Адвокатско дружество Георгиев и Петров“ Доника Ставрева. Поздравления за нея и съотборниците й Ива Белчева, Иван Иванов и Мирослав Йонов.

Jessup 2020 Bulgaria Team Winner

На финала отборът на Софийския университет (СУ) се изправи срещу студентите от Пловдивския университет (ПУ). Заслужено победата грабна отборът на СУ, възпитаници на който е и целият екип на „Адвокатско дружество Георгиев и Петров“.

Те ще представляват страната ни на големия финал на състезанието Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition във Вашингтон, САЩ. Тази година има регистрирани над 500 отбора в света от над 100 държави.

По време на събитието студенти от най-престижните университети в България премериха сили, разисквайки актуални геополитически, военни и дипломатически въпроси под формата на симулиран процес пред Международния съд на ООН. Тази година на фокус са теми като правоприемство на държавите по международни договори, легитимност на използването на автономните оръжия, допустимостта на въвеждане на мита в рамките на СТО и задържане в рамките на производство пред Международния наказателен съд.

Отборът на Софийския университет грабна и награда за най-добър мемориал.

Най-вече искаме да поздравим Доника за големия й личен успех – тя е тази, която спечели наградата за най-добър оратор.

best oralist 2020 Jessup

Публикувано на: 23/02/2020

адв. Георги Георгиев

Адвокат Георги Георгиев има дългогодишен опит в сферата на гражданското право, като е специализирал в сферата на гражданския процес, наследственото и облигационното право. Адвокат Георгиев е управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Георгиев и Петров"

Настоящата статия не представлява правен съвет и цели единствено да запознае читателите с техните права по темата. За повече информация по горните въпроси или при нужда от консултация, може да свържете се с нас на тел. +359 883 333 797 или чрез някои от другите канали за връзка с Адвокатско дружество „Георгиев и Петров“.