Авиокомпаниите дължат обезщетение на пътниците и при стачка

Това постанови Съдът на ЕС по дело, заведено срещу германската авиокомпания „TUIfly“, когато над 89% от пилотите и над 62% от кабинния екипаж излизат в болнични, поради което редица полети са отменени или закъснели. Досега стачките са се смятали за извънредно обстоятелство, което освобождавало авиопревозвачите от отговорност да изплащат обезщетение.

Според Съда обаче тези протести са нормален риск за авиопревозвачите. Причината е, че предприятието е длъжно да преструктурира и реорганизира работата си, така че да се справи с нововъзникващи конфликти между него и служителите му.  

До същия извод достигна наскоро и един люксембургски съд. През октомври 2016 г. пилотите на „Луфтханза“ стачкуват, което води до отмяна на полет от Люксембург към Осло. След неуспешен опит на двама от пътниците да разрешат спора си с авиокомпанията извънсъдебно, те се обръщат към институцията. Основавайки се на решението на Съда на ЕС,  люксембургския съд решава, че авиокомпанията „Луфтханза“ трябва да заплати обезщетение в размер на 250 евро на двамата пътници. Люксембургският съд счита, че обявената стачка, за която работодателят-авиокомпания е уведомен, не е извънредно обстоятелство според Регламент EC/261/2004. Поради това авиокомпанията е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били засегнати от отмяната на полета.

Тези решения успяват да хвърлят малко светлина върху дългогодишния правен дебат за това дали стачката е „извънредно обстоятелство“ по смисъла на Регламента или не. 

Публикувано на: 31/08/2018

адв. Борислав Симпличев

Адвокат Борислав Симпличев е вписан в Софийска адвокатска колегия от 2020 г. Работи и притежава задълбочени знания и практически опит в дружественото, вещното и енергийното право. Опитът му включва успешно приключване на множество казуси, свързани с регулация на имоти, сделки с недвижимости и разрешаване на проблеми с общи и подробни устройствени планове. Експерт в изготвянето на правни становища и анализи на нормативната уредба. Работни езици: български, английски.

Настоящата статия не представлява правен съвет и цели единствено да запознае читателите с техните права по темата. За повече информация по горните въпроси или при нужда от консултация, може да свържете се с нас на тел. +359 883 333 797 или чрез някои от другите канали за връзка с Адвокатско дружество „Георгиев и Петров“.